Sunday, November 23, 2014

Resepi Perapan Daging / Ayam Panggang (Sedap dan makan sekali tak cukup)

*Abaikan tajuk yang agak hiperbola disana


Heyyaw , Assalamualaikum ! So what are you doing during weekend ? Having a good time with family ? Trying new recipe ? or maybe just laying on the bed like I used to do everyday .

So harini , aku nak kongsi resepi perapan daging / ayam panggang yang aku buat sendiri dan improvise dari resepi sedia ada yang berlambak kat google dan buku resepi .

Aku berani share pun pasal family kata sedap . Muahahahahahahahahahahahahaha *gelakbangga :D


Anggaran untuk : 1-2 kg Daging / Ayam

Bahan-Bahan :

(A)
- 1 Biji Bawang Besar
- 5 Ulas Bawang Putih
- 2/3 cm Halia (jangan memandai ukur pakai pembaris , agak2 sudahla)
- 2/3 cm Kunyit Hidup / serbuk kunyit
- 3 Batang Serai
- 1 Sudu Kecil Jintan Putih
- 1 Sudu Besar Jintan Manis
- 1 Sudu Besar Ketumbar / serbuk ketumbar
- 2 Sudu Besar Gula Melaka / Perang

(B)
- 3 Sudu Besar Sos BBQ
- 3 Sudu Besar Gula
- Sedikit Garam dan Perasa
- 2 Sudu Besar Serbuk LadaHitam
- 3 Sudu Besar Rosemary
- 2 Sudu Besar Oregano
- 3 Sudu Besar Minyak Zaitun / Minyak sayuran
- 2 Sudu Besar Serbuk Cili

Cara-cara memerap :-

- Blender semua bahan A . In case takda bahan mcm kunyit hidup, ketumbar dan gula melaka , anda boleh gantikan ia dengan serbuk kunyit ,serbuk ketumbar dan gula perang .Kalau guna serbuk ni tak payahla blender sekali .

- Dah siap semua bahan A di blender . Perapkan daging/ayam dengan bahan A . Gaulkan sekata dan masukkan pula bahan B , dan gaul lagi .

- Masa perapan bergatung pada pukul berapa nak masak daging/ayam tadi. As we know , lagi lama kita perap , lagi la sedap kan bau and rasa dia ?


Ok , its really up to you , kalau suka pedas , letak lebih sikit serbuk cili . Kalau suka manis , letak lagi gula , kalau tak suka kurangkan . So lepas dah gaul semua bahan tadi , rasalah sikit bahan tu , dah memenuhi citarasa korang belum . Kalau nak gantikan serbuk cili dengan cili giling pun boleh .


"Tak ada apa-apa rahsia untuk sesuatu masakan yang sedap,
Melainkan masak dengan kasih sayang , penuh minat dan ikhlas .
Tu sebab masakan ibu kita sedap ! "

Havva great day people :)
Tschusss !

Thursday, November 13, 2014

The reality of Masscomm


Assalamualaikum and Heyyaw !

AMARAN ! : Post ni aku buat khas untuk yang rasa nak sambung belajar dalam masscomm , yang bakal nak pergi IV masscomm atau yang masih blurr masscomm tu amande . Aku mengalu-alukan pendapat / pertanyaan yang bernas melalui emel atau ruangan komen dibawah . Sekian



"Masscomm bidang yang sangat luas , interesting and fun . Bidang ni buat kita
open minded dengan benda-benda baru " - Nurul Atiqah Kamaruddin (Pelajar Masscomm Semester 3)

"Masscomm adalah satu bidang yang baik and somehow dia merangkumi semua benda dalam hidup kita . Its a way to learn about communication , macam mana nak fit in dengan society , nak jadi lebih berani and pemikiran pun boleh jadi lebih luas out of the box . Masscom bukan hanya untuk mengejar glamor , macam-macam kita boleh jadi in future nanti " - Nur Hanani Juahir (Pelajar Masscomm Semester 3)


Jadi kat atas ni adalah pendapat beberapa pelajar masscomm tentang bidang mereka . Bagaimana pula pendapat seorang Pensyarah Masscomm tentang bidang ni ? Check this out !

" Masscomm is a very challenging course to learn and master . Course ni bukan untuk calang-calang orang . Hanya untuk orang yang ada passion and believe in something , dan mahu sampaikan ilmu tu dekat orang lain . They wanna change mind sets by getting people inspired with something.

If u ask me about , susah ke tak bidang ni . Susah tu compared to what ?
Engineering ? Law ? . So if compared dengan bidang-bidang ni , actualy masscomm tu tak susah pun. Bukan susah atau tak persoalannya . Tapi mampu ke tidak nak hadapi cabaran sedia ada dalam bidang ni  " - Madam Fatimah Tajudin ( Pensyarah Masscomm )


And this is just my humble advice kepada mereka-mereka yang aku mention dekat kotak amaran tadi.

1- Before isi UPU , make sure you know what is masscomm all about . Ask yourself , betul ke aku minat ? or kena paksa or tengok kawan apply course ni , aku pun nak apply or aku main isi , lantaklah dapat course apa pun janji ada diploma/degree .

woooo. Jangan macamni , seriously kau akan ada masalah besar nanti and aku bercakap atas dasar pengalaman sendiri . 


2- Kena rajin buat research pasal bidang ni . Kalau malas , aku rasa , kau tak sesuai untuk bidang ni , since bidang ni memerlukan kau kena curious on something , jenis yang suka discover on everything , suka membaca dan melontarkan idea .

3- Kena kuat . Dari segi pendirian terutamanya . Sebab , kalau tak kuat , kau akan senang terpengaruh dengan benda-benda negatif , culture shock terlampau .


Tips untuk berjaya dalam pembelajaran subjek-subjek masscom :

1- Buat nota berdasarkan penerangan pensyarah . If pensyarah tak terang sangat , buat research sendiri

2- Buat study group .

3- Be creative on your assignment , follow the right format . Siapkan awal before tarikh hantar , so pensyarah boleh check kalau ada kesalahan dan kita boleh redo .

4- Buat past year question .




Aku rasa macam ada yang kurang dalam post kalini , tapi tak tahu apa .
I hope , this information will make us a better masscomm student .
Sorry , kalau ada silap dan salah .
Tschusss !







Saturday, October 18, 2014

Spontaneous Sunday : Kisah Aku Dan Perubahan


Assalamualaikum , Heyaww ! and Happy Sunday people :)
How are you and I'm fine and now aku dah cuti semester ! yehaaaa ! Masa yang ditunggu-tunggu oleh aku hampir setiap 4 bulan .


Buat pertama kalinya aku nak cerita benda yang agak personal dalam blog ni . Btw , its not too personal la , it just about myself and maybe quiet boring for you guys yg mcm ( 'ada aku kesah ke pasal hidup kau ?! ) Haaa ! :D I dont care btw :P

Harini aku tiba-tiba nak buka blog Bestie waktu aku Tingkatan 4 , Ajim . Ada 2 3 post pasal aku . Yang dia marah , cerita , and macam2 lagi . I still remember yang aku pernah gaduh dgn dia . And aku mengaku tu memang salah aku , sbb perangai aku  ni dulu agak tak matured sikit .... Haaa , gitu ! :D

2 things that you must know about me :-

- Sangat menghargai memori . Memori indah or buruk , dua-dua aku akan ingat selalu . Aku akan ingat setiap tarikh2 yang banyak beri kesan pada aku , dan aku selalu kira untuk tarikh tu datang pada masa akan datang . Aku pun tak tahu kenapa , tapi dah jadi habit

-Sentiasa ingat orang . Orang yang buat aku gembira and orang yang buat aku sedih . Orang yang pernah aku suka dan orang yang pernah aku benci . Semuanya aku tak pernah lupa . Even orang tu dah lupa kat aku , aku tak pernah lupa kat orang tu , Even pernah jumpa sekali , but I'm the type yg takkan pernah lupa dekat orang .

Orang kata life must goes on . But , sometimes aku akan cari balik benda-benda yang boleh ingatkan aku pada kenangan lama , lagu ke , barang-barang , hadiah , post blog :P and setiap kali aku ingat semua kenangan tu , aku akan gelak sendiri dan terfikir banyak benda dah berubah dalam diri aku dan aku sangat bersyukur .

Boleh katakan dulu aku ni cepat sentap , senang marah dan sangat suka balas balik apa yang orang buat kat aku . Even dulu aku ada blog yg aku selalu tulis pasal orang-orang yang aku tak suka . Bila dah besar sikit , aku rasa benda tu takda faedah pun dan buat dosa pun ada jugak . Aku delete blog tu dan buat blog baru ni , hahaha

Faktor yang buat aku berubah tak banyak pun . Aku rasa ada 2 jugak . 2 peristiwa terbesar dalam hidup aku . Berlaku waktu aku Tingkatan 5 dan yang peristiwa ke 2 dalam awal 2013 . aku tak boleh nak cerita apa peristiwa tu , sbb tu lagi lah personal dari cerita ni . Tapi apa yang aku nak kata , 2 peristiwa ni sangat menguji kesabaran aku , emosi . Boleh katakan berhari-hari aku menangis pasal peristiwa yang akhirnya aku sedar  benda-benda ni buat aku kuat dan bina kesabaran aku .

I admit kesan dia nampak sampai sekarang . Which is , aku still boleh tahan marah aku even dah ditahap berasap gila . Aku susah nak menangis selagi benda tu tak sesedih peristiwa aku yang dulu . Bila aku marah , aku diam . Aku takkan bercakap apa pun . Dan aku percaya aku mampu buat semua ni hasil daripada kesabaran yang ada dalam diri aku dan peristiwa yg banyak ajar aku untuk jadi kuat , lebih-lebih lagi kuat berdoa .

Aku rasa sangat bersyukur dan berharap banyak lagi benda yang aku boleh ubah untuk diri aku sendiri dan aku harap orang sekeliling aku pun sama :)

Have a nice day people

p/s :sampai sekarang aku still sabar tunggu dia , haha :')



Thursday, October 2, 2014

Kisah Nafis . Denda dan Penculikan


Assalamualaikum and Heyyaw !
Apa khabar semuanya ? Sri Nazwa berada dalam keadaan yang tak berapa nak sihat sangat . Tapi gagahkan juga badan ni pasal tengah exam and yang pasti nak update blog ni . I’m so happy sebab tak lama lagi dah nak habis final exam untuk Semester 3 . Huh . Cepat gila masa berlalu . Harap Sri Nazwa dapat Anugerah Dekan lagi . Ihiksss :P

Cerita hari ni ?

Ini cuma pandangan aku tentang  “ Denda balik lambat dah tak relevan untuk pelajar sekolah (baca : sekolah rendah ) *ecehwahh dh mcm style buku terfaktab je .

Kisah :-

Harini sepatutnya pelajar sekolah rendah akan balik pukul 12 tengah hari sbb hari Jumaat kan ? Tapi adik aku tak balik-balik lagi . Mak aku yang perasan pasal hal ni . Terus suruh aku pergi jemput dia kat sekolah . (Sebaiklah aku ada kat rumah kan ) . Aku sampai je sekolah . Agak lengang juga lah , semua van sekolah dah takda , lepastu adalah 2 3 budak sekolah tgh tunggu apa , aku pun tak tahu . Aku pandang sekeliling . Tak Nampak pun adik aku . Tadi time aku otw pun aku tak nampak adik aku . Lepastu aku tengoklah kat pagar , nampaklah adik aku mmg betul-betul baru habis kelas .

Aku  : Kau kenapa keluar lambat ? Kena denda lah ni
Nafis : Haah .
Aku : Habistu , ni kalau aku tak datang , kau jalan kaki lah ni ? ( sbb van dah tinggalkan dia)
Nafis : Saya ada duit , tapi public phone rosak kalau nak call abah . Jadi jalan kaki lah .

So itulah cerita dia . Jadi kenapa  aku kata denda balik lambat ni dah tak bagus lagi nak diguna pakai ?
Dalam zaman sekarang yg penuh dengan macam2 kes  , terutamanya kes culik dan ambik organ mangsa culik . Aku rasa agak bahaya jugaklah bila cg denda budak2 sekolah ni balik lambat .

 Kebanyakan budak sekolah rendah ni , datang –balik sekolah naik bas/van . Bas / van ni kalau lambat setengah jam , takda maknanya dia nak tunggu . Dia akan chaw terus la kan ? Boleh bayangkan tak kalau budak tadi :

-Duduk jauh dari sekolah
-Parents / siblings takda kat rumah untuk jemput dorang
-Jenis yang akal tak berapa nak panjang sangat

So end up dorang jalan kaki balik rumah , takpun tumpang orang tak kenal ( or kau namakan je sebarang kemungkinan yg boleh berlaku ) .

Macam kes adik aku . Cikgu dia bagi balik pun lepas dia tanya adik aku balik naik apa . Lepas dia tahu adik aku naik van , terus dia bagi balik .

Aku tak kisahlah cikgu tu nak denda ke apa . Tapi bila dah denda balik lewat , plus yg kau denda ni budak sek rendah , tolong jadi concern sikit dengan berfikir dorang balik rumah macamana ? selamat ke x ? well at least , kalau malas nak hantar student tu balik rumah , why not call parents dorang kan ?  Nampak tak kat sini yang kadang-kadang diri kita sendiri yang jadi punca untuk budak tu diculik and so on .

*sebaik adik aku darjah 5 , kalau darjah 1 aku tak tahulah macamana pulak kan .

Jadi itulah pendapat aku . Kalau cikgu nak denda student sekolah menengah balik lambat sampai sebulan x boleh balik rumah sbb tk siap kerja , sikit pun aku tak kisah , tu padanlah muka dorang . (overlah pulak contoh aku) lagipun dorang dah besar dah berakal . Tapi kalau yang sek rendah ni , aku rasa bahaya sangat  , macam-macam benda boleh jadi sebab kelalaian kita .

Semoga keluarga kita selalu mendapat perlindungan Allah .
Salam Jumaat dan Salam Hari Raya AidilAdha in advance !!
Tschuss J


Friday, September 12, 2014

Megat AD on How To Be Awesome


Heyyaw and Assalamualaikum .


Okay this was a short update , just nak promote Vlog pertama aku featuring abam tweetpemes kita Megat Amir Danish .

Its a fun + maybe educational video about 10 cara nak jadi awesome di University . Ni merupakan assignment aku yang agak tough jugak sem ni . So , korang semua dijemput untuk menonton video ni plus lepas tengok kena comment juga for penambahbaikan di masa akan datang .

Harap korang semua terhibur dengan video ni :) Lepas tengok jangan lupa comment . Thank You :)

Klik sini : 10 Cara Untuk Menjadi Awesome Di Universiti (Feat MegatAD)

Saturday, August 16, 2014

Kisah Aku dan Ayam Goreng ( Pengalaman bekerja di KFC )

Heyyaw !! Assalamualaikum

Apa khabar semuanya ? It have been several month blog ni dibiarkan tanpa apa-apa cerita . So , harini apa agaknya yang aku nak cerita ? Lalalalalalalalalala .

Ye , harini berkenaan pengalaman kerja aku di KFC pada bulan 4 dan 5  yang lepas . Dah lama aku nak share pasal benda ni kat blog , tapi kemain sibuk lagi aku kalah PM . Basically , ni adalah guideline untuk sesiapa yang nak kerja part time or maybe full-time kat KFC . Sekurang-kurangnya tahulah korang akan suasana bekerja disitu kan ? Okay lets start !


(Muka sebenar dirahsiakan :P )

 CARA NAK APPLY :

1 – Pergi mana-mana KFC berdekatan , then tanya lah staff or manager dia ada kosong tak . If dia kata ada , or isi borang dulu , So isi je borang dulu .

2- Kalau dia memang perlukan pekerja , dia akan buat walk-in interview time tu juga . Tapi kalau macam kau dah tunggu lama tapi dia tak panggil interview . Maybe tak dapatlah tu .

“Weyh bro , KFC pun ada interview ke ? “ tanya seorang mat rempit kepada aku (ye ye je mcm ad org tanya kan ? :D )

KFC mmg buat juga interview . Tapi soalan dia takdalah susah mana pun . Dia just tanya position apa yg nk dipohon , tempat tinggal , boleh tak kerja lebih masa ? Lebih kurang macamtu je .

3- So kalau dah diterima bekerja . Korang akan diminta untuk buat suntikan Typhod  dan buka akaun maybank ( kalau nk senang gaji masuk ) . Suntikan Typhod ni selalu ada kat klinik swasta , satu suntikan dalam RM 60 . Kalau nk free , suruh manager buat surat , so korang boleh buat suntikan tu kat Klinik Panel KFC . Sama juga dengan buka akaun maybank .  Kalau buka akaun saja-saja je , harga dia RM250 , tapi kalau korang ada surat manager , murah lah sikit .
Mengerti kamu ? :D

4- Biasanya bila dah diterima bekerja , of courselah korang dapat uniform kan ? Waktu aku kerja , uniform aku yang t-shirt tu . Dan jangan ingat korang dapat percuma untuk uniform tu . Harga satu T-shirt tu RM 50 , dan ia akan dipotong waktu first gaji korang .

5- Pasal KWSP semua . Kalau manager korang suruh buka sendiri . Endahkan je . Nampak sangat manager tu noob pasal KWSP . Selalunya , bab2 KWSP ni , syarikat yang buatkan untuk kita bukan kita buka sendri .
So .. dapat tak cara nak apply kerja dan apa yg peru korang ada untuk kerja di KFC ? Ok , good . Sekarang kita nak masuk topic 2 pula ye pelajar semuaa .

POSITION2 di KFC :

1- Cashier – Tugas cashier adalah ambil dan serve order dan dia duduk di kawasan depan sekali iaitu , bukan dekat pintu masuk . Tapi dekat kaunter ye , pembaca semua . Cashier ni tanggungjawab dia berat , kena amanah dan sabar . Kalau duit kat kaunter shot  , kena ganti . Kena juga ada skill komunikasi yang baik , boleh speaking English , BM , Indon , atau mungkin bahasa isyarat ? (btw , aku pernah serve customer yang bisu ) . Kerja cashier bukan lah jaga kaunter je , bila takda customer , cashier kena pastikan department mereka bersih , topup barang-barang yang kurang , sediakan box dan lipat plastic sos ( ada certain branch KFC , dorg tak lipat pun plastic sos tu . Untunglahhh ) .

2- CSC – CSC ni stand for customer service kalau aku tak silap lah . Tugas CSC ni = tugas cleaner ( senaraikan semua tugas cleaner disini ) . After that , CSC juga kena hantar order yang cashier lambat buat dekat customer . CSC kena refill semua sos dlm pump sos tu dan dia juga yang selalu kena buli oleh department lain untuk ambil barang-barang kat stor . (maklumlah CSC mana ada department sendiri ) . Bila stok sampai , CSC juga yang kena angkat semua barang dan susun dalam stor .

3- Backup – Backup ni adalah mereka2 yang akan bantu cashier serve order . Contohnya kalau customer order Burger , cheezy wedges or apa sahaja yang selain menu ayam . Semua backup yang tolong sediakan . Mereka2 ni yang tolong melancarkan tugas cashier . Selain buat burger , tugas backup juga adalah prepare n packing coslaw , mashed potato , bancuh cheese , masak nasi , fries dan semua benda selain ayam backup yg akan masak . Backup juga akan selalu ingatkan cashier jumlah2 stok makanan yg dorang masak . So kalau habis , cashier senanglah nak bagitahu customer benda tu habis . Department backup adalah di belakang department cashier .

4- Cook – Bahagian cook adalah bahagian masak ayam . Tugas dorang adalah masak ayam , tepungkan ayam  . Then bil stok ayam baru sampai setiap hari , dorang akan marinade ayam tu , dan bersihkan ayam tu sikit-sikit ( tak semua bahagian ayam kena bersihkan ) . Senang cerita , tugas cook adalah berkaitan preparation ayam KFC sahaja . So lepasni kalau rasa-rasa food poisoning mkn KFC , tahu lah kan nak cari siapa ?

So , done with position2 dalam KFC . Waktu bekerja adalah mengikut shift ( morning , middle , closing ) Dalam waktu-waktu ni , setiap position ada lagi tugas yang specific . Aku malas nak terang , pandai-pandaila tanya sendiri kat manager ye :D

Hmmm . sepanjang bekerja kat KFC (even tak lama ) banyak pahit manis dah aku tempuh . Sejujurnya boleh aku katakan KFC adalah tempat yang paling worst pernah aku kerja . Tapi meh sini aku cerita dulu apa yang best pasal kerja kat sini ( errr… tak banyak pun aku rasa )

1- Makan free .
Sapa tak suka makan free kan ? Kerja KFC jimat kos makan and tak payah susah2 fikir waktu break nak makan apa . Tiap hari boleh makan ayam . Tapi kalau dah bosan sangat makan ayam , pandai-pandaila korang cari makan sendiri .

2- Tambah kawan-kawan
Ni pun kalau dapat staff yang okay . Bolehla buat kawan . Time aku kerja dulu , yang betul2 boleh dijadikan kawan adalah 3 orang  . Kenapa 3 orang je ? tak perlu lah aku cerita di sini . Nanti dah jadi kes buka aib orang pula . hehehe ( tapi kalau buka aib KFC takpelah kot :D )

3- Boleh bawak balik makanan yang lebih .
Ni pun best juga . Lagi-lagi kalau shift kita time closing . Asal makanan lebih je bawak balik .

Ok tu je yang best pasal kerja kat KFC .

“Weyh bro.. itu je ke yang best kerja KFC ? “ tanya mat rempit lagi .

Haah . Itulah realitinya  bagi aku . Aku tak tahulah orang lain yang pernah kerja KFC macamana kan .

Okay , are you ready for the worst part ? ladies n gentleman ? .
Tadaaaa .

1- Gaji lambat masuk
Siapa suka kan bila dah penat2 kerja tapi gaji tak masuk tepat pada harinya . Ni kisah aku . Aku dah penat buka akaun maybank . Tapi gaji aku dia bayar guna check . (yang dibayar guna check sepatutnya orang yang taknak buka akaun maybank ) . Check ni pula dibayar tengah bulan . Hmm , aku bengang juga lah pasal pembayaran gaji ni . Sebab pada mulanya alasan manager adalah sebab gaji pertama dia memang bayar guna check . Tapi realitinya ada staff lain , gaji pertama terus di bank-in .
Dan malangnya , gaji kedua aku pun dapat melalui check . Hampehh …

2- Gaji sikit
For yang baru masuk , gaji sejam adalah RM 4.33 . Kita takdalah expect nak gaji ribu-ribu tapi at least bagi aku , gaji yang aku dapat tak berbaloi dengan penderitaan kerja yang aku dapat ( amboi ayat ) .

3- Penat
Kerja apa yang tak penat kan ? Tapi kerja KFC ni penat dia mcam kerja kilang ( macamlah aku pernah kerja kilang kan ? ) Mental dan fizikal penat . Lagi-lagi yang position CSC . Aku pernah duduk kat position tu and satu hari bila stok sampai , semua stok aku angkat sorang-sorang tanpa bantuan sesiapa . Dahla stor kat tingkat 2 . Kau boleh bayang tak situasi tu macamana ? Tu yang kes aku turun berat badan sampai 5 kg . Haha . Lagi satu bila ada staff lain buat hal ( tak datang kerja dan ponteng / cuti mengejut ) Kita juga lah yang kena ganti shift dia . Kalau tak cukup staff pun sama juga . Bayangkan nak kerja dari morning sampai closing . Gila kau tak penat ? Tapi actually bila lama-lama  , dah tak rasa apa dah . Cuma rasa sakit hati la .

4- Jadual tak menentu .
Bila dah ditetapkan jadual shift pada setiap minggu . Tak payahlah nak percaya jadual tu 100 %.  Kadang-kadang tetiba je manager tukar jadual dan call kita suruh masuk awal dan sebagainya . Ini amatlah menyusahkan . Aku pernah juga kena macamni . Waktu-waktu aku tengah tidur dia telefon . Sabar jelah .

5-Manager tak professional .
Waktu aku kerja dulu , manager aku sangatlah tak professional dalam handle masalah staff dan sebagainya . Jangan tak tahu ye , kalau manager tak pandai urus outlet dia . Kelam kabut dibuatnya ,dan kau pun kena tempiasnya sama .

6- Susah nak solat .
Punca keberkatan rezeki tu adalah apabila kita jaga solat kita even ketika bekerja . Dan senang cerita , kalau kau jenis yang jaga solat . Better jangan kerja kat KFC sebab susah nak keluar solat . Aku dulu pun banyak keluar curi-curi nak pergi solat . Sampai macamtu sekali tahapnya . Even manager outlet aku tu melayu Islam . So no wonder la outlet aku tu kucar kacir . If manager sendiri tak jaga bab ni , lahirlah staf-staf yang tak amanah dan seangkatan dengannya

Jadi , itulah antara Pro n cons bekerja di KFC . Tapi semua ni bergantung pada individu masing-masing . Ini hanyalah pengalaman aku yang bekerja hanya 1 bulan setengah kat situ . Setiap kali aku pergi makan kat KFC , aku mesti rindu nak ambil order customer dan serve customer yang ragamnya , Tuhan saja yang tahu . Bekerja disini sememangnya mengajar aku tentang erti kerjasama , sabar dan amanah .


Have a nice day people ! Tschusss !

Friday, July 4, 2014

Kisah Aku dan Pakcik Teksi


Dah 2 minggu berturut aku pulang ke rumah dan pada minggu ini , aku ambil keputusan untuk menginap di kolej sahaja . Kondisi kesihatan pun baru saja nak pulih . Minggu depan , mungkin aku pulang kembali .

Harini Jaja ajak aku ke Bazar Masjid Tanah . Bazar yang paling best aku rasa di kawasan ni . Bukan berdua sahaja , Jah dengan Ayu pun ikut sama . Kami berempat malas nak tunggu bas , jadi kami ambil keputusan untuk naik teksi sahaja .

Setelah mendapatkan teksi , semua pun naik . Aku duduk di bahagian depan . Sejujurnya , bila aku naik teksi , aku tak suka duduk depan sebab aku rasa tak selamat . Tapi disebabkan geng-geng aku dah memenuhi ruang belakang , aku beralah sahaja .

Pakcik yang pandu teksi ni , aku jangka umurnya lingkungan 45 ke atas mungkin . Waktu aku laraskan tetingkap aircond teksinya yang rongak , dia mulakan bicara .

“yang lompong-lompong tu , anak pakcik lah yang buat tu , habis disepaknya “
Aku balas , “ Biasalah pakcik , budak kecik ..hmmm “

Dan beberapa meter berlalu , pakcik teksi ni terus bercerita . Perihal teksi yang mahal tambangnya , cuti student-student uitm hingga dia bukak satu cerita tentang nak raya .

Pakcik Teksi : Budak-budak sekarang , baju raya kemain lagi . Kalah mak ayah . Haritu anak pakcik , pakcik tempahkan 2 baju raya . Suka betul dia . Tiap hari tanya , bila nak siap baju ? Bila dah siap , semangat betul dia pakai sampai tanya bila nak raya ni bah ?

Aku : Hmm . betul lah tu pakcik , budak-budak kan . (*aku seakan tak tahu nak respond apa .)

Pakcik Teksi : Tapi asalkan dorang gembira pakcik tak kisah . Pakcik dulukan anak bini pakcik lebih dari diri sendiri . Kadang baju raya pakcik pun , pakcik pakai yang tahun lepas . Kalau beli pun , pakcik mampu beli yang kat Pasaraya Sakan tu je . Seluar ni pun 29 ringgit . Mahal lagi baju anak pakcik dri baju pkcik sendiri . Tapi kan , bila pakcik balik rumah , dorang sambut pakcik , senyum , gembira , terbalas semua kepenatan pakcik ni , hilang terus .

Panjang lebar cerita pakcik ni . Setiap satu yang diceritanya betul-betul terpukul di kepala aku . Aku teringat pasal ayah aku . Abah aku pun bukan kerja besar , tapi Alhamdulillah , cukup untuk sara family . Tiap tahun , baju aku , adik-adik , silih berganti fesyennya . Tak pernahlah kami pakai yang tahun lepas punya atau bagian orang . Tapi Abah , 2 tahun sekali barulah bertukar baju rayanya . Kalau kami dapat 3 pasang sorang , abah baru satu pasang . Aku tak tahu kenapa , mungkin dia rasa , kami lagi perlu rasa kemeriahan beraya dengan baju baru lebih dari dia yang kini sudah hampir 52 tahun .

*sampai di Masjid Tanah

Pakcik Teksi : Satu hari , kau dah kahwin , ada anak . kau tahulah susah nak fikir pasal makan pakai dorang . Nanti , kau mesti teringat balik apa yang pakcik ckp tadi .
Aku : Hmmm. Betul lah tu pakcik . Ni tambangnya pakcik . Terima kasih banyak J

Sepanjang aku di Bazar . Aku masih terngiang-ngiang cerita pakcik teksi tadi . Mata aku mula berkaca teringatkan abah di rumah .

Lantas aku beri pesanan 
“ Abah , terima kasih sebab selama ni belikan sri baju raya , dan tanggung makan , pakai sri dari kecik. Sorry kalau sri pernah x bersyukur dengan apa yang abah bagi . Sri sayang abah dengan mak “

Dan 3 minit berlalu , abah membalas .
“ kau dah kenapa ? ttbe je…. Kau baru dengar kuliah ke ? “


Aku senyum ,ketawa tak sedar air mata jatuh lagi :’)

Thursday, April 17, 2014

Stereotype detected !


Assalamualaikum and Heyyaw !

*from google

Kalau adalah lagi yang tak tahu stereotype tu menda . Stereotype tu kita judge satu kelompok manusia dan assume dorang dgn benda yang negatif . Contohnya , asal tengok satu kumpulan ni , suka motor , suka baiki moto kita kata dia mat rempit . *contoh la kan . Ok . Itulah yang dinamakan stereotype .


Kes bila anak-anak nak sambung study .

" Mak nak kau ambik course perubatan . Kau jadi doktor nanti . Bagus . Orang akan nampak kau ni terpelajar , duit banyak , pandai ..blalalalalablalalalal....................................... "

" Tapi , saya nak jadi wartawan ."

" Nak jadi wartawan ?! ...lailahailallah ... kerja wartwan tu tak bagus . Sibuk gosip sana , sibuk gosip sini ....kerja x seberapa , naknya popular je ... dah2 . mak taknak kau jadi wartawan ke , pahlawan ke ..mak nak kau jadi Doktor ! " 

*drama melayu Astro Prima . 

Memang terjadi lagi zaman sekarang benda macamtu . Thats why I came with this post .

Ramai yang pandang rendah Course Komunikasi dan Media .
Mereka rasa course ni mudah , mereka rasa course ni tak menjamin apa-apa pada masa depan .

Tapi .

Lihat dunia media sekarang .
Banyak fitnah . Hentam orang sana , hentam orang sini . Berita palsu ,khabar angin ..
Semuanya sebab apa ?

Sebab , kita terlalu ambil mudah dengan perkara yang asyik kita rasa mudah tu . Jadi inilah yang berlaku .

Kita tak suka bila kita berurusan dgn mana2 kakitangan kerajaan/swasta , mereka layan kita ala kadar sahaja . Bila kita tanya soalan , dorang nak tak nak je jawab . Tak professional dengan kerja . 

Kita tak suka bila buka TV , iklan merapu-rapu . Kita tak suka bila buka berita penuh dengan fitnah . Kita tak suka bila ada orang terbitkan rancangan yang tak beri manfaat di TV .

and disinalah pentingya ilmu Komunikasi dan Media tu . 

Kalau kita asyik ada pemikiran hanya orang yang pandai kena belajar dalam bidang sekian-sekian ... yang kurang pandai belajar dlm bidang2 macamni . Inilah yang terjadi akhirnya pada dunia media kita .

Kalau kita nak dunia media kita jadi baik , apa sahaja yg disampaikan penuh ilmu dan jauh dari perkara-perkara negatif . Maka kita perlu ada orang yang baik dan pandai untuk berada dalam bidang ni .

Dengan harapan mereka dapat ubah suasana dunia penyiaran yang selalu dipandang negatif oleh masyarakat . Bidang penyiaran itu baik sebenarnya . Ia memudahkan kita menerima maklumat , perkembangan terkini dan macam-macam lagi .Tapi apa yang membuatkan bidang ni nampak tak baik adalah berpunca dari orang yang bekerja di bawah bidang ini lah .

Senang je .

Kalau kita ada seorang penerbit yang beriman = kita akan ada banyak rancangan agama di TV
Kalau kita ada seorang penerbit yang hanya mengejar duit = kita akan ada banyak rancangan yang melalaikan .


" Semoga kita jauh dari fitnah dunia yg semakin menjadi-jadi "
Tschusss !

Sunday, March 30, 2014

Cinta kerana Allah .


Assalamualaikum and Heyyawww !
Berbulan lamanya tak update blog .
Nampak sangat ketandusan idea + sibuk dengan kerja sebagai student yang berkaliber *cough

 Sambil mendownload movie Percy Jackson . Dapat idea untuk post harini . Harini nak buat sikit review (lebih kepada pengalaman membaca sebenarnya ), pasal buku yang baru saja aku habis baca semalam . Titled : Cinta Kerana Allah oleh Ustat Pahrol Juoi .


Hampir setiap hari berendam dgn ilmu dari buku-buku universiti sampai rasa otak ni dah kecut untuk hadap semua buku tu .

Sebelum final exam , aku balik rumah . Kononnya sebab nak belanjakan baucar buku . Jadi haritu aku dengan kawan-kawan pergi MPH MidValley .

"hmmm...seronok juga shopping buku ni ya "...  memang seronok , sampai aku rasa tak tahu nak pilih buku apa yg patut untuk dibeli .

I saw this book . Walaupun aku ni tak pernah patah hati , *batuk lagi , aku rasa buku ni macam best pulak. Aku selak buku ni pada isi kandungannya dan tanpa fikir panjang aku masukkan buku ni dalam bakul belian aku .

Buku ni sebenarnya lebih ditujukan khas oleh pasangan yg sudah berkahwin , bagaimana nak kekalkan hubungan rumahtangga , bagaimana nak solve masalah dlm hubungan . Tapi , maklumlah , seorang yg 'pengobserve' macam aku ni , mana reti kisah semua tu . Aku baca , aku dalami dan aku dapati ....

Buku ini terlalu banyak memberi motivasi kepada remaja mcm aku yg selalu nampak cinta tu sebagai yg wajib dimiliki , tapi selalu tak sedar , siapa yg patut dicintai sebenarnya ? buku ni juga telah beri jawapan atas soalan aku tentang , kenapa selama ni , orang yang putus cinta , akan rasa sakit lepas putus cinta ? dan banyak lagi .  Bersyukur dapat jumpa dengan buku macamni , yang bahasanya ringan , mudah difahami , sarat dengan motivasi berguna .



Terjun dalam-dalam ke dasar hati . Lihat kiri kanan muhasabah diri .

Pagi tadi , bukak blog Budak Tomato . Tengok post pertama dia dalam blog , about why he choose Tomato ? ..

Aku pun rasa macam nak samakan diri aku dengan buah la *menyibuk jugak 

Buah Tembikai . Ya , mungkin diri aku sama macam buah tembikai ... Luarnya keras , warna hijau ada jalur-jalur mcm corak askar. (Bukanlah bermaksud luaran aku pun warna hijau ada jalur-jalur askar) but what I want to represent is .. orang selalu nampak aku ni kasar , keras ...tengok cara jalan , tengok cara cakap . Memang macam takda chance org nk buat bini je . haha

Tapi , keras-keras si tembikai ni , sekali kena hempas . Pecah berkecai . *teringat kat iklan topi keledar tembikai .


Aku selalu lemah disebabkan manusia .Walhal , semua manusia itu lemah . Sepatutnya , aku lemah kerana yg berkuasa iaitu Tuhan .

banyak lagi cacat celanya di hati ini .

Jadi , buat para pencinta . Dapatkan buku Cinta Kerana Allah . insyaAllah bakal memberi manfaat .


Tschuss :)

Saturday, January 4, 2014

Expectation when you are in Mass Communication .

Assalamualaikum and Heyyaww !

How are you ? I hope you're doing fine outside there . Muka tu jangan serious sangat .. Cuba senyum sikit macam ni~


Okay , topik harini menmbincangkan tentang expectation when you are in Mass Communication . 'You' tu merujuk kepada diri aku sendiri as student MassComm . Alhamdulillah , dah 1 sem setengah dah belajar dalam course ni . Pada yang tak tahu expectation tu amende . Expectation tu merujuk kepada tanggapan . Apa tanggapan orang bila kita ambil kos ni .

Pertama - When you're in Mass Communication you should know how to interact with people .
"student masscom mesti kena pandai berinteraksi dengan orang lain"-unknown

Nama pun komunikasi kan ? Mass Communication merujuk kepada komunikasi yang kita tak tahu pun siapa yang kita bakal bertemu , bercakap , siapa audiens kita dan sebagainya . Apabila ramai yang mengatakan kos MassComm adalah satu kos yang mudah . Bagi aku tidak sama sekali . Bukan senang untuk kita berinteraksi dengan orang lain . Penguasaan komunikasi apabila berhadapan orang lain lebih-lebih lagi yang kita tak kenal haruslah dikuasai dengan sebaik mungkin . Kalau tidak dikuasai , kita akan berhadapan dengan masalah , salah faham , dikatakan biadab , mengata belakang , berasa malu untuk bersuara dan sebagainya . Kita juga kena ada skill untuk faham ragam manusia supaya senang untuk kita berinteraksi dengan mereka . Barulah kita ada satu interaksi yang berkesan dan menarik .

Sejujurnya aku masih dalam proses pembelajaran untuk master skill ni . Lebih-lebih lagi , aku mempunyai personaliti yang gemar memberikan first bad impression untuk orang yang baru aku kenal . Ni satu sifat negatif dalam diri yang harus aku kikis . Bila dah master skill ni , insyaAllah , dengan sesiapa pun kita akan rasa senang berkawan .

Kedua - When you're in Mass Communication , your language must be excellent !
" Student Masscom , mesti master english kan ? " -Unknown

'Bahasa Mencerminkan Peribadi ' kata dinding sekolah aku . *okxlawak :D .

Dalam Mass Communication , Bahasa Inggeris menjadi bahasa utama dan yang keduanya barulah bahasa Ibunda . Kenapa Bahasa Inggeris menjadi bahasa utama ? sebabnya , kita taktahu adakah orang yang bakal kita jumpa ni boleh berbahasa melayu atau tidak . Kadang-kadang ada juga melayu yang tidak fasih berbahasa ibunda . Ini sangat menyedihkan .

Bahasa juga memainkan peranan yang penting dalam komunikasi yang berkesan . Sejujurnya pembelajaran dalam Mass Communication amat mencabar aku untuk asah penguasaan bahasa Inggeris aku, yang aku labelkan still lemah . Menulis dan bercakap di dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu harus dikuasai bersama . Jadi banyak latihan perlu dilakukan untuk achieve perkara ni dan sebenarnya , tak semua student masscom pandai berbahasa Inggeris dengan sebaik mungkin . Contohnya ? Aku lah :D

Ketiga - When you're in Mass Communication , you need to show yourself , who are you ? and what you have ?

" Budak masscom mestilah famous kan " - Unknown

Tak semua student masscom ni famous . Tapi sekurang-kurangnya as student masscom , kita kena menonjol . Tunjukkan diri kita , bakat yang kita ada , aktif dalam kelas , ringan kan mulut untuk bertanya dan memberi idea . Its okay kalau kita tak famous di kalangan student masscom yang lain , kita famous di kalangan lecturer dan rakan sekelas kita pun dah okay . Terkenal disini mestilah dari sudut positif ye :)

Penting ke untuk orang lain kenal kita ? Bila dalam kos Masscom , jawapannya , PENTING ! Kalau dari sekarang tak berlatih untuk tonjolkan diri , kita sukar untuk tingkatkan keyakinan diri dan akan malu untuk berinteraksi . Sekurang-kurangnya , bila orang kenal kita , orang akan hormat dan tak akan pandang rendah pada kemampuan kita .

Jadi setakat ini , nak kata aku dikenali satu kampus , taklah . Tapi sekurang-kurangnya aku dah tonjolkan diri aku , tunjukkan bakat yang aku ada , semuanya untuk memberi jawapan jika ada yang persoalkan , layak ke aku berada di course ini ? .

Keempat - When you're in Masscommunication , you need to know a little bit about fashion and the proper dressing .

" wahhh, bergaya nya kau .. Masscom la katekan " -Unknown

Tak semestinya bila ambil masscomm je kena pandai bergaya , pakai baju jenama itu ini . Sekurang-kurangnya kita tahu cara pemakaian yang kemas dan mengikut kesesuaian majlis itu sudah cukup . Tak guna juga bergaya sakan tapi hakikatnya pemakaian kita tu langsung tak sesuai dengan kita .

Tidak dinafikan , orang lain boleh cam dia ni student masscom melalui cara pemakaian . Tak salah nak bergaya , asalkan kita ikut hukum agama , kesesuaian dan etika pemakaian . So , tak kan adalah istilah overdressing dan sebagainya . Dan aku selalu salute untuk student Masscom perempuan yang pandai berfesyen walaupun dia seorang muslimah yang taat pada agama . Tudung dia still labuh , berseluar palazo atau skirt beserta dress atau casual wear yang menutupi sehingga paras lutut , pakai kasut wedges tapi tetap berstokin.

Bagi diri aku sendiri . Aku sukakan fesyen . Aku cuba semua jenis gaya . Pakai tudung sarung , tudung lilit , tudung bawal , dress , kurung , kebaya , jubah , semuanya aku pakai . Dari pakaian juga , orang akan menilai diri kita . So , pandai-pandailah kita dalam berfesyen .

Itulah antara 4 tanggapan orang luar , apabila berada dalam course Masscomm.
Harap , masih ada yang faham , bukan senang untuk berada dalam course ni .
Kecemerlangan akedemik dan skill kena seiring .

-and aku berharap , aku boleh berjaya dalam bidang ni . 
InsyaAllah. Aminnnn