Saturday, April 27, 2013

Pengalaman Temuduga Diploma Komunikasi Dan Media


Assalamualaikum and Heyyaww !
How are you ? I 'm fine :)


 Alhamdulillah pada tarikh 27.04.13 aku dah selamat ditemuduga untuk kos pengajian media ni .
Syukur kepada Allah yang mempermudahkan segala urusan aku seperti yang dirancang dan kredit juga harus
aku berikan kepada Balong and my abang Ipar yang dah tolong driftkan aku ke UITM .
Well , actualy kalaulah takda siapa yang hantar aku . Memang aku kena ride lah . Berterima kasih pada mereka berdua :)

Jadi, secara ringkasnya , program ni adalah first choice aku waktu mohon UPU . Keterujaan mendatang bila dapat tahu yang aku diminta datang temuduga . Ada orang cakap, bila dah dapat temuduga ni , chance nk dapat tu dah hampir. Harap-harap betullah kan ?

PREPARATION

Lepas dapat je tahu pasal berita ni . Aku mulalah Googling tentang temuduga ni . Adalah jumpa 2 3 blog ni yang owner dia pernah pergi temuduga ni . Then , aku pun start lah berimaginasi tentang soalan-soalan yang maybe panel temuduga tu akan tanya dan tulis jawapan dia . 


Lebih kurang macamni lah. Aku dah siap-siap buat preparation about soalan mcm, Apa itu masscom ? Kenapa minat masscom ? Peluang Kerjaya dalam Masscom ? Kenapa kena pilih aku masuk UITM ? Kenapa pilih UITM untuk sambung study ? dan semua jawapan yang aku tulis aku hafal . So senanglah nanti kan . BIla dia tanya lancar je aku jawab . cehh ,confident macam betul je dia nak tanya yang tu . Haha .

Then , buat research about general knowledge, punyalah aku menghafal nama dekan Fakulti Masscom, Pro Canselor UITM , Info2 pasal pilihan raya dan semua berita yang aku rasa baru je berlaku . Maybe dia akan tanya, so aku just prepared jelah .

TEMUDUGA

Setelah menempuhi segala round about di Shah Alam , akhirnya pada sekitar 8.39 aku sampai di Fakulti Masscom . Aku rasa aku ni dah lambat dah , tapi melihatkan ramai lagi yang tengah beratur untuk daftar, buat aku tenang balik . Macam-macam fesyen ada. Biasalah kan ? Dress aku untuk temuduga tu serius macam cikgu . Yang lain aku tengok ada yang macam nak pergi shopping , temuduga kerja , mcm nak pergi award ABPBH pun ada . Tapi lantak doranglah kan . hehe .



After sahkan kehadiran . dapat nombor temuduga . Temuduga ni ada 2 bahagian . Sesi pertama , bertulis . Sesi kedua , berjumpa panel temuduga . So, kami semua diarahkan ke tingkat tiga untuk buat ujian bertulis .

Kami diarahkan untuk menulis essay 200pktaan tentang Apa yang anda tahu tentang masscom . Kenapa pilih kos masscom dan apa sumbangan yang boleh diberikan pada course ni . And I was like , ni pejam mata pun boleh jawab. hehehe. Berlagak gila. Yelah apa taknya, dari rumah aku dah hafal awal-awal . Masuk pulak tu soalan yang aku hafal . Fuuhhh..tulis lancar je . Alhamdulillah lah kan . Tak sia-sia aku buat research .Essay ni arahan dia walaupun dwibahsa tapi kena jawab dalam Bahasa Inggeris. hehe


dan setelah tamat sesi bertulis . Sesi jumpa panel temuduga pulak . Dia bahagikan kepada 3 group . Aku group number 2 . Dalam group 2 ada 22 orang dan aku yang ke 18 . And bayangkan sorang student , ambik masa dalam 30 minit ditemuduga .. Turn aku pukul 2 lebih macamtu . Serius keadaan aku dalam dewan kuliah tu menunggu giliran , lapar lagi tu , bosan, mengantuk . Sebaiklah , ada orang yang whatsap aku, then kuranglah bosan kan ? Then, adalah jugak kenal 2 3 orang strangers yang very annoying and talkactive. Tapi aku ni jenis tak kisah and open minded je . So, borak-borak lah dengan dorang . Hilang nervous aku .hehe


Yang lelaki tu Haziq from Damansara Jaya . Yang baju merah tu , Azma from Bangi and yang baju fancy tu Mawar from Convent Bukit Nanas . Seriously dorang ni riot and tak sombong . Well , ok lah kan .

Sampai je turn aku . Aku pun senyum jelah kat panel temuduga tu . Sebaik tak nervous sebab turn aku pun hujung-hujung kan . Aku bagilah segala sijil-sijil aku . Antara soalan yang dia tanya 

1- Perkenalkan diri
2- Kenapa pilih masscom ?
3- Kenapa nak jadi journalist even kerjaya ni sering dipandang buruk oleh masyarakat 
4- Macamana nak pastikan maklumat yang kita dpat tu betul dan sahih 
5- Dia suruh terangkan tentang satu pertandingan yang pernah aku sertai iatu contest Newspaper in Education

Soalan dia taklah mencabar , yang mencabarnya bila aku kena jawab dalam bahasa Inggeris . Part yg perkenalkan diri dengan kenapa pilih masscom tu mmg takde masalah nk full english . Sampai je soalan lain, memang campur lah jawabnya . Tapi , alhamdulillah , tetap juga aku jawab dengan lancar. Takdelah sampai bunyi cengkerik kan bila dia tanya . hehe.. Tambah bersyukur bila dia langsung tak tanya pasal General Knowledge. Fuhhh, sebaik kot. :)

InsyaAllah , jika temuduga ni berjaya . 
Aku akan  belajar di UITM Melaka .
Bila tahu je Melaka , serious happy gila . Hehe .
Semoga temuduga Sri Nazwa akan berjaya . Aminnn

Aku cadangkan korang baca post ni jugak k ? FAQ About Masscom &The reality of Masscomm
Thanks doakan . hehe
See you later , Tschusss !


103 comments:

  1. wow... seronoknya dapat. Saya baru je habis SPM. Masih tercari cari course apa yang nak ambil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah :) . Pastikan course yang awak pilih nanti tu , awak betul2 minat Boleh try buat Uji Minat kerjaya by UITM :)

      Delete
  2. Kita boleh jawab bhs rojak atau BI penuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je jawab rojak . Dia sebenanrnya nk tengok kita confident ke tidak jawab soalan dri mereka . But , lagi ok la kalau boleh full english kan . So , its up to you , but plg penting confident :)

      Delete
  3. Excited sangat baca ni, thank you. Rasa confident sangat nak apply course ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah :) .. Yang paling penting minat kena kuat ! Goodluck :)

      Delete
  4. hey dik...akk baru lepas stpm nie,ingt nak apply cos nie..tgok english mula terliur 3'4kali hehehe....btw klaw untk degree kampus mana yew?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau degree dkt campus Shah Alam . Tapi 2016 , masscom ada kampus sendiri kat Rembau .. tapi x surela untuk dip or degree campus tu nnti . Akk dh isi UPU belum ? kalau belum , pastikan akk letak masscom ni choice no.1 tau.. sbb , kebanyakan student yg dipanggil temuduga ..semuanya yg letak masscom as choice number 1 . Kalau pasal english tu , akk jgn risaula... sbb sya pun bukn pndai sgt BI ...main taram je waktu interview tu ... Btw , goodluck kak :)

      Delete
  5. interview kat uitm mana ? saya student uitm seri iskandar perak :) salam perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haiii..salam perkenalan :) ... Interview di uitm shah alam . Awk bljr kos apa ?

      Delete
  6. oh kat uitm shah alam :) saya business management . btw, saya dah add facebook awak . haa borak kat situ lah senang :D

    ReplyDelete
  7. sis , sy dpat tmuduga ni, bbrapa hari je lg. tips skit ? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah and goodluck . Tips ? hmm.. no specific tips actualy . Just haflkan maklumat about masscom , berlatih cakap BI , bila masuk bilik temuduga tu senyum , dan jwb setiap soalan dia dgn konfiden . Jgn x jwb lgsung atau jwb sepatah . If dia suruh buat bnda2 nonsense like menyanyi ke menari ke . Buat je sbb kdg2 interviewer tu dh bosan nk tanya soalan . Kan kena bwk sijil kan ? ok bwk sijil2 yg menunjukkan awk ni mmg layak untuk masuk masscom . Bwk sijil lisan BM BI , sijil Ko , sijil pencapaian Nilam (kalau ada) . Pastikan bwk dokumen selengkapnya ok ? Best of luck ! :))

      Delete
  8. asalamualaikum , sis , sy dpt prgi temuduga dkt uitm . kos yg sme , masscom jgak . bleh bg nasihat skit x ? sbb xde pengalaman la

    ReplyDelete
    Replies
    1. So like I said in the previous comment .
      - Hafalkan maklumat about masscom . Boleh dptkan maklumat ni dkt laman web http://masscomm.uitm.edu.my/v1/ .
      -Asah skill komunikasi dalam BI , be confident and senyum bila masuk bilik temuduga tu . Apa yg dia tanya jawab . Jwb tu jgn ringkas sgt atau jgn x jwb langsung . Biar padat sikit jawapan tu . n kalau dia suruh buat benda2 yg x msuk akal mcm menyanyi or menari . Ikut je . sbb kdg2 org yg interview kita tu dh penat n mls nk tanya soalan .
      - Bawak sijil2 yg boleh bantu kita untuk encourage interviewer pilih kita msuk masscom . n bwk semua dokumen dgn lengkap. bwk original n yg salinan with pengesahan .

      Best of luck to you ! :)

      Delete
  9. assalamualaikum sis :) sye dpt masscomm . tpy yang baru punya . apa perbezaan yg baru dan yang lama ? bole bagy maklumat siked ? hehe , mohon sis tolong . thankyouu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awk dpt yg MC 111 ek ? MC11 ni diploma in new media communication and contentpreneurship . korg nnti ada beljar animation , multimedia , dgn gaming . lebih kurang mcmtulah :)

      Delete
    2. memg ada beza .. sbb MC110 dia lebih kepada wartawan , penerbitan yg semua berurusan dgn org ramai . tpi MC111 untuk digital industries .

      Delete
    3. sis ... kalau MC220 apa ye ? saya 17/12 ni ada interview utk kos ni kat uitm shah alam ... ?

      Delete
  10. akak.. saya dapat interview utk masscom bpe hari lg.. nk tnye ckit laa.. boleh ke time nk di interview dgn interviewer tuwh nty, kite campur bhse english n melayu utk jwb soalan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je .. tpi seeloknya , kita try la ckp english semampu kita . But the keys is confident . kita ckp BI hancur ke x pe .. sbb dia nk tgok level confident kita.. akk pun ckp rojak waktu tu . Goodluck btw =)

      Delete
  11. Thanks for the info sis. Pray for me :) sis memorize essay ke?? Can show me your outfit on that day? Btw Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're most welcome dearie =) Yup . sis memorize sbb , sis ni tk pndai sgt BI .. so itu kira jln selamat la kan..tahu jugakla apa nak ditulis time essay nnti . Outfit formal . I just wearing kurung and tudung bwal *style cikgu. hahahaha . Goodluck and May Allah ease everything . InsyaAllah .

      Delete
  12. Salam akak, saye dapat temuduga this course juga,kakitangan Uitm tu call,dia ckp this 19th April ada interview tu,mula2 relax2 je,tp bila dah baca2 blog2,try research about masscomm dgn lebih terperinci, hmmm,,giler weii,,makin nebes pulak mak aii. Nak tnya nie,time temuduga dalam bilik tu lama tak? time kite speaking2 tu nnti,dia speaking balik dgn tnya lebih complicated things x? mcm ''awak fhm x ape awak jawab td tu? bole explain?''(in english). Saye ni kaku sikit,pasal nervous kan,tips on nervousness?time jawab essay tu,bole ke copy paste yg dh kite siapkan kt rmh? or x dibenarkan,msti hafal pnye? how to memorize that all?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama x lama dlm bilik temuduga tu bergantung pada no. giliran kita . Selalunya yg dpt awal lama . Dulu akk pergi pagi hbis petang . Sebab lama gila. Tapi jgn risau , selalunya org yg menunggu yg rasa lama. Kita yg dlm bilik temuduga tu , rasa mcm sekejap .

      -Then about soalan tu . dia boleh tanya mcmtu . Lagi2 kalau jwb pendek je atau jwpan kurg jelas . So nnti bila jawab tu biar ringkas tpi padat smpai dia dh tk thu nk tnya apa lgi .

      -Tip hilang rasa nervous ? sumpah akk pun ada mslah ni selalu . Tapi waktu tu akk hilgkan nervous dgn berborak dgn student2 lain , main hp , n jgn terlalu fikir takut . buat mcm xde ape je berlaku . Anggap mcm kita hanya jumpa dgn strangers dn berborak-borak dgn dia n then hbis . Bila kita banyak senyum , itupun boleh hilgkan sikit nervous kita . Confident ! tu jgn lupa . tpi jgn overconfident , itu bahaya ! :)

      -Boleh je.. copy paste means what ? kalau awk nk bwk essay yg awk dh siapkn kat rumah tu time exam nnti, x boleh . tu sbb kena hafal .akk hafal sebijik yg mcm laman web uitm tu . Nnti awk karang la satu essay psl masscom , Then awk hafal . Hafal je mcm biasa . or awk hafal isi penting. Bukan apa..ni nk bg kita sng jwb essay nnti . Takut tkde idea je .

      All the best to you brother :) Goodluck and May Allah ease everything .

      Delete
  13. salam , nak tanya, kena bawak sijil sijil such as? and dokumen dokumen lain lagi yang perlu dbawak apa eh? interview in a few days . cuak ah pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sijil SPM , Sijil KOKO , n sijil2 yang dapat tunjukkan awk ni mmg layak dipilih untuk jdi student masscom . Sijil Ujian lisan Bm-Bi , Sijila pencapaian nilam and sijil aktiviti2 yg pernah adik join waktu sekolah .

      - dokumen pulak . Ic awk .. Salinan ic awk, mak ayah , salinan surat panggilan temuduga . Tu je rasanya . Yg sijil tu , jgn lupa bwk yg ori n salinan dgn pengesahan sekali . salinan ic pun kena pengesahan tau .

      hehe. jgn cuak . buat lek je . Goodluck ! =)

      Delete
    2. how about Sijil Lepas Sekolah ? yg tu wajib nak tak? wajib ke x? sebab takda masa nak gi sekolah utk buat and ambil tu Sijil Lepasan Sekolah .

      Delete
    3. sijil lepas sekolah you mean sijil berhenti sekolah ke ? Kalau ada bawak .

      Delete
  14. and untuk interview ni, pakaian lelaki kena pakai mcm mana? thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakaian Formal . Seluar slack , baju kemeja n tie dan berkasut .

      Delete
  15. WOUWWW terima kasih . blog ini telah menjadi rujukan buat kami yang insyAllah bakal2 masscom haha. masa tulis essay tu, bawa kamus kee ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama . Lupa lah waktu tahun lepas tu dia bg guna ke x . Rasanya boleh . Bawak je :)

      Delete
  16. Masa interview tu pakai kasut hitam bertumit eh? Kasut flat xblh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasut flat boleh . asl kasut bertutup . Tapi kalau dia ada nyatakan kat situ jenis kasut yg kena pakai. ikut mcm dia suruh k ? :)

      Delete
  17. salam . akak ! masa interview dengan panel tu masuk sorang ka by grouping ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu akk interview . dia buat sorang2 .

      Delete
  18. Salam. Sy belum dpt temuduga lg. But kat kuis dh dpt dh surat tawaran. Tp dip in communcation. Masscom tu komunikasi massa kan. Apa beza komunikasi dan komunikasi massa tu ? And kalu tade pengalaman yg mcm akk masuk contest tu mcm mne ? Swasta tade temuduga kan. Ehehe. Seriau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde beza . sama sahaja . cuma maybe yg mmbezakan dia , lain IPT lain subjek kot . If tkde pengalaman its okay . Just be with what you have :) . I think so. rasanya swasta xde temuduga .

      Delete
    2. Owh.. okey thanks kak. Entri nie betul2 membantu. But kak, ada yg kata kos yg ay pilih nie kos org tanak. Dan katanya nt susah nk dpt kerja. So how ?

      Delete
    3. Most welcome dear :)
      hmm. akk x berani nk komen psl isu ni .
      But , you have to know that zaman sekarang mmg zaman yyg sush nak cari kerja . and course yg plg market zmn skrg ni course medic , engineering , nursing,account maybe ? . Plus. skrg company , lebih tgok pengalaman kita lbh dri sijil diploma/degree yg kita dapat . Zaman ni jugk , ramai yg kerja x sama dgn apa yg dorg blajar kat Uni . sbb mmg skrg ni berebut-rebut org cari kerja .

      Komunikasi ni banyak cabang . Bukan wartawan je . penerbit ( most of the company slalu cri lelaki) , advertising , public relation and bnyk lagilah... nnti bila degree. pilihla yg mana plg sesuai dgn diri kita .N bila belajar. jgn belajar psl nk lulus je . Pastikan beljar dgn niat awk nak praktikkan dlm hidup awk. so , nnti bila kerja sng . kita ada skill2 berguna . and bila ada contest2 . join je , mana tahu kita boleh gain pengalaman kita dri situ kan ? .

      Rezeki semua Tuhan dah tentukan . Bergantung pada kita rajin x rajin je nak cari rezeki tu . InsyaAllah . Moga Tuhan permudahkan urusan kita pada masa akan dtg :)

      Delete
  19. salam akak! thank you bt entry ni. berguna sgt2. i dah pegi interview masscom. hhihihih. serious dia tya What is Masscom i hafal sebiji dalam wikipedia HAHAHA. just bila kita dah hafal and dpt listkan soalan yg kita expect dia akan tya confident akan boost up lil bit. hihih. pray for me sis! :'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I told you kan ? sng bila kita hafal ni. takdelah kelam kabut cari idea . InsyaAllah dik . :)

      Delete
  20. heyy..nk tnya ni..yg ujian brtulis time interview tu mmg kne jwb dlm english ea?

    ReplyDelete
  21. salam.,hurm mcm best la pulak kan.,dia memang kompom akan tanya pasal mascom ka?ehehe.,lain soalan ada x?24 mei nnti mau gi intiview tuk ne kos.,jadi minta tolong sikit.,hehe.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam . ye . Memang akn ada soalan psl masscom . Ni interview for degree kan ? maybe ada perbezaan nnti . I'm not sure . Dapat degree in apa ?

      Delete
  22. salam nak tanya, kalau interview utk degree, ada beza tak dgn interview utk diploma? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ada :) sebab degree kan dia dh ada cabang2 nye

      Delete
  23. salam, em I ada iinterview hari sabtu ni utk couse mass comm. boleh ta u share pasal sumbangan yang boleh diberikan pada course ni and jwpn yg u bg utk soalan no. 3 dgn 4 tu. sebenarnya I nye iv ni utk degree, so u rasa soalan dia sama ke dgn iv diploma?

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum.. akk sy nk tnya.. sijil koko tu start dari sekolah rendah ke sekolah menengah??? tq.. :)

    ReplyDelete
  25. Hi! Nak tanya, ambik masscomm ni memang kalau nak jadi journalist je ke? Saya minat masscomm, minat bercakap di khalayak ramai, tapi bukan nak jadi journalist. So mcm mana ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai ! Bidang masscom teramatlah luas . Selain wartawan , masscom ada juga bidang , broadcasting , public relation , advertising , pembaca berita , dan apa sahaja yg ada kena mengena dengan komunikasi .

      Delete
  26. akak . assalamualaikum . ada wechat or whatsapp tak . boleh tak saya nak tanya akak personal mengenai masscomm ni sbb sy baru dpt result nd result sy tak ok sngt nd my mom ask me to jump into this course tpi sya tak tahu sngt . sy dah try buat research pasal ni tpi saya masih tak faham . sy harap akak dpt bantu sya .terima kasih akak

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum kak.. akak ada facebook x? boleh sya add? sya nk tnya sesuatu.. sya x de wechat atau whatsapp.. fon murh je hehe.. hrp akak x kesh sngt.. tq ^_^

    ReplyDelete
  28. Hi akak! sy nak tanya sikits hehe macam mana akak cari info banyak2 psl masscom pastu kumpul jadi notes? sy dah google macam2 tp tak dpt ape yg sy cari. hehe akak boleh suggestkan tak page mana yg dpt cari info tu?

    ReplyDelete
  29. Akk nak tanya result temuduga kita,samaada kita dapat masuk ke uitm ke tak akan keluar sama dgn tarikh upu ke?

    ReplyDelete
  30. Saya temuduga sorang,dia tak tanya pasal politik,ekonomi,sosial atau apa-apa. Cuma tanya "1.introduce yourself..2.what special about you? " thats it ! Then .saya dah semester 2 dalam Dip.Komunikasi dan media. Alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nice sharing. Kalau jumpa kat fakulti tegur la ek. Sya dh final sem dah. Hehehe

      Delete
  31. Btw, photostate ic dan surat beranak saya lupa bawak ,speaking tunggang langgang ,tapi alhamdulillah dengan berkat doa ibu bapa dan tanpa (orang dalam ) saya dapat juga.

    ReplyDelete
  32. Btw, photostate ic dan surat beranak saya lupa bawak ,speaking tunggang langgang ,tapi alhamdulillah dengan berkat doa ibu bapa dan tanpa (orang dalam ) saya dapat juga.

    ReplyDelete
  33. assalam akk..sy nak mntak masscom kt uitm shah alam...curious klu nt dia pggl temu duga memang dekat uitm shah alam jgak ke...o mcm sy duduk pineng tmpt iv tu kat kampus uitm yg berdekatan ja...??????

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum akak. Saye nk tye kalau diploma komunikasi media baru dan keusahawanan kandungan tu temuduga dye lebih kurang dgn yg kos akak nie ke atau soalan dye lain sikit dr kos akak nie? thnks btw :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm. Itu akk x sure . Sbb dulu waltu batch akk xde lagi code mc111 ni. Sorry for not helping :(

      Delete
  35. blog akak memng byk mmbantu utk saya..(lagi2 tgh trkejut sbb baru tau dpt panggilan temuduga 23/4) if lah kan.. kita dpt pnggilan but kita tk pegi.. so kira batal kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih.. just sharing my experience. haah. kira kita tolak la tawaran tu :)

      Delete
  36. Assalamualaikum kak, nak tanya sikit boleh? As for sijil koko, sijil aktiviti sekolah n sijil berhenti sekolah kena salinan or ori? and salinan yang disahkan means kena suruh pengetua sahkan ye? thanks in advance kak ^^ i feel nervous because i have an interview in a few days. hope u could help :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawak 2 dua. Kalau x pengetua , ketua kg pun boleh.

      Delete
    2. Bawak 2 dua. Kalau x pengetua , ketua kg pun boleh.

      Delete
  37. I'm not good in memorizing. Eng pon hampeh.takut la kalau dia suruh nyanyi.dah la suara cam katak

    ReplyDelete
  38. This sat Ada interview kat uitm shah alam.Akak ingat tak lagi soalan2 interview dia stay sama jer setiap tahun?harap dpt membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soalan essay , setakat tahun lepas still sama . Untuk IV soalan semua lain2 , depends on siapa yg IV tu

      Delete
  39. This sat Ada interview kat uitm shah alam.Akak ingat tak lagi soalan2 interview dia stay sama jer setiap tahun?harap dpt membantu

    ReplyDelete
  40. This sat Ada interview kat uitm shah alam.adakah soalan dia sama setiap tahun.harap dpt memebantu

    ReplyDelete
  41. This sat Ada interview kat uitm shah alam.adakah soalan dia sama setiap tahun.harap dpt memebantu

    ReplyDelete
  42. I'm not good in memorizing. Eng pon hampeh.takut la kalau dia suruh nyanyi.dah la suara cam katak

    ReplyDelete
  43. If you're not good in memorizing , just do ur research and make sure u're understand what masscom is all about. X kisahlah suara mcm katak atau burung tekukur pun , dia nk tgok confidence awk tahap mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi i spm tahun ni masih buntu lagi nk amik course apa tapi mcm berminat dgn masscom so can u ws me sbb i nk tau lebih detail . Here is my number 0129876218 . Thankyou

      Delete
  44. Assalam..tumpang tnye..sy da try cari info tp sy ingt nk tnye awk terus..diploma ni ada brape kali intake ya dlm setahun?pstu,ada x org lain dlm course ni yg umur dia lebih tua?umur lebih tua sy mksd kn result spm dia bkn yg latest.contohnye spm 2013

    ReplyDelete
  45. Hi boleh you ws i tak? I wanna know more details about the interview. I spm tahun ni but nak get ready awal2 course apa yg patut i ambik so nak tanya you . 0129876218 .

    ReplyDelete
  46. hi akak, saya baru habis spm last year and tengah mencari lagi course ape yang nak diambil untuk sambung belajar nanti. Saya terfikir nak buat diploma kaunseling and nnti degree nk tukar ke masscomm. Rasenya boleh tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I think ambik je terus dip in masscomm so nnti bila degree dapat buat pengecualian kredit. U still can be a counselor. Degree nnti ambik mascomm majoring in interpersonal communication

      Delete
  47. Assalamualaikum, nak tanya. apa yang kita akan belajar dalam course ni and apa pekerjaan yang kita boleh dapat dari course ni?

    ReplyDelete
  48. Salam sis nak tanya.Waktu iv, dia ada bagitau ke syarat pemakaian? tq😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adaa. Nnti kat surat tawaran temuduga dia akan bagitahu kriteria pemakaian

      Delete
  49. Sis nk tanya pasal essay yg sis ckp tu..sis ckp sis hafalkan..sis tgk kat mana ek essay tu..maksud saya sis cari kat laman apa..

    ReplyDelete
  50. Sebb saya ada iv diploma komunikasi dan media sabtu ni 22 april di uitm seri iskandar jadi saya nk buat persediaan utk temuduga tu...bila saya tgk blog sis saya terbaca pasal essay tu..jadi mcm mana ye saya nk cari pasal essay tu..harap sis dapat bantu saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Essay tu saya tahu title dia dripada pengalaman senior2 yg lain through their blog. N tak semstinya sama. Kdg boleh berubah. idea for essay tu just google, n cantum2 je information jdikan karangan. Thats all i can share with u :)

      Delete
  51. Sebb saya ada iv diploma komunikasi dan media sabtu ni 22 april di uitm seri iskandar jadi saya nk buat persediaan utk temuduga tu...bila saya tgk blog sis saya terbaca pasal essay tu..jadi mcm mana ye saya nk cari pasal essay tu..harap sis dapat bantu saya

    ReplyDelete
  52. Sis nk tanya pasal essay yg sis ckp tu..sis ckp sis hafalkan..sis tgk kat mana ek essay tu..maksud saya sis cari kat laman apa..

    ReplyDelete
  53. salam sis.. nak tanye.. sy akan menghadapi interview utk kos ni Ahad ni but i know nothing abt masscom.. macam mane tu ye.. cos sy pilih kos secara random di upu dan berniat nak mencuba nasib dgn kos ni... ape kata sis ye.. 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Awk boleh baca semua entri masscom yg sis tulis under section masscom talk yg kt belah kanan blog ni. Kena bukk in destop view kalau awk bukk blog ni guna phone.

      Apa yg sis boleh ckp , course ni mmg menarik n perlukan minat dn sabar yg tinggi. U need to ask urself apa yg awk minat , dn apa awk nk kerja one day . So awk x buang masa n duit bljr di course yg slh. Kos ni basically kena banyak membaca , buat research, be kreatif, kena berani tonjolkan diri. If u think u r the one , so why not choose this course kan ? Thats all i can say. Goodluck !

      Delete
  54. salam sis.. nak tanye.. sy akan menghadapi interview utk kos ni Ahad ni but i know nothing abt masscom.. macam mane tu ye.. cos sy pilih kos secara random di upu dan berniat nak mencuba nasib dgn kos ni... ape kata sis ye.. 😅

    ReplyDelete
  55. Assalamualaikum kak interview sorang2 or in group sbb saya nak gi interview esok

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum kak interview sorang2 or in group sbb saya nak gi interview esok

    ReplyDelete
  57. salam, nak tanya boleh ke bawa handbag and pegang file tu? atau kena bawa bag corporat macam pergi office tu and perlu ke bawa kamus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je bwh handbag dik. No need beg korporat. Hahhha. It depends on u. If u think u can do the essay well, no need tk bring ur dictionry.

      Delete
    2. Boleh je bwh handbag dik. No need beg korporat. Hahhha. It depends on u. If u think u can do the essay well, no need tk bring ur dictionry.

      Delete
  58. Akak. Boleh bgi no. Saya bru form 5 trget say lps spm trgn nk msuk uitm ambil kos ni . Tp semua kna ckp inggeris sya kurang keyakinan.

    ReplyDelete
  59. Akak. Boleh bgi no. Saya bru form 5 trget say lps spm trgn nk msuk uitm ambil kos ni . Tp semua kna ckp inggeris sya kurang keyakinan.

    ReplyDelete