Thursday, November 13, 2014

The reality of Masscomm


Assalamualaikum and Heyyaw !

AMARAN ! : Post ni aku buat khas untuk yang rasa nak sambung belajar dalam masscomm , yang bakal nak pergi IV masscomm atau yang masih blurr masscomm tu amande . Aku mengalu-alukan pendapat / pertanyaan yang bernas melalui emel atau ruangan komen dibawah . Sekian



"Masscomm bidang yang sangat luas , interesting and fun . Bidang ni buat kita
open minded dengan benda-benda baru " - Nurul Atiqah Kamaruddin (Pelajar Masscomm Semester 3)

"Masscomm adalah satu bidang yang baik and somehow dia merangkumi semua benda dalam hidup kita . Its a way to learn about communication , macam mana nak fit in dengan society , nak jadi lebih berani and pemikiran pun boleh jadi lebih luas out of the box . Masscom bukan hanya untuk mengejar glamor , macam-macam kita boleh jadi in future nanti " - Nur Hanani Juahir (Pelajar Masscomm Semester 3)


Jadi kat atas ni adalah pendapat beberapa pelajar masscomm tentang bidang mereka . Bagaimana pula pendapat seorang Pensyarah Masscomm tentang bidang ni ? Check this out !

" Masscomm is a very challenging course to learn and master . Course ni bukan untuk calang-calang orang . Hanya untuk orang yang ada passion and believe in something , dan mahu sampaikan ilmu tu dekat orang lain . They wanna change mind sets by getting people inspired with something.

If u ask me about , susah ke tak bidang ni . Susah tu compared to what ?
Engineering ? Law ? . So if compared dengan bidang-bidang ni , actualy masscomm tu tak susah pun. Bukan susah atau tak persoalannya . Tapi mampu ke tidak nak hadapi cabaran sedia ada dalam bidang ni  " - Madam Fatimah Tajudin ( Pensyarah Masscomm )


And this is just my humble advice kepada mereka-mereka yang aku mention dekat kotak amaran tadi.

1- Before isi UPU , make sure you know what is masscomm all about . Ask yourself , betul ke aku minat ? or kena paksa or tengok kawan apply course ni , aku pun nak apply or aku main isi , lantaklah dapat course apa pun janji ada diploma/degree .

woooo. Jangan macamni , seriously kau akan ada masalah besar nanti and aku bercakap atas dasar pengalaman sendiri . 


2- Kena rajin buat research pasal bidang ni . Kalau malas , aku rasa , kau tak sesuai untuk bidang ni , since bidang ni memerlukan kau kena curious on something , jenis yang suka discover on everything , suka membaca dan melontarkan idea .

3- Kena kuat . Dari segi pendirian terutamanya . Sebab , kalau tak kuat , kau akan senang terpengaruh dengan benda-benda negatif , culture shock terlampau .


Tips untuk berjaya dalam pembelajaran subjek-subjek masscom :

1- Buat nota berdasarkan penerangan pensyarah . If pensyarah tak terang sangat , buat research sendiri

2- Buat study group .

3- Be creative on your assignment , follow the right format . Siapkan awal before tarikh hantar , so pensyarah boleh check kalau ada kesalahan dan kita boleh redo .

4- Buat past year question .




Aku rasa macam ada yang kurang dalam post kalini , tapi tak tahu apa .
I hope , this information will make us a better masscomm student .
Sorry , kalau ada silap dan salah .
Tschusss !







No comments:

Post a Comment