Sunday, November 23, 2014

Resepi Perapan Daging / Ayam Panggang (Sedap dan makan sekali tak cukup)

*Abaikan tajuk yang agak hiperbola disana


Heyyaw , Assalamualaikum ! So what are you doing during weekend ? Having a good time with family ? Trying new recipe ? or maybe just laying on the bed like I used to do everyday .

So harini , aku nak kongsi resepi perapan daging / ayam panggang yang aku buat sendiri dan improvise dari resepi sedia ada yang berlambak kat google dan buku resepi .

Aku berani share pun pasal family kata sedap . Muahahahahahahahahahahahahaha *gelakbangga :D


Anggaran untuk : 1-2 kg Daging / Ayam

Bahan-Bahan :

(A)
- 1 Biji Bawang Besar
- 5 Ulas Bawang Putih
- 2/3 cm Halia (jangan memandai ukur pakai pembaris , agak2 sudahla)
- 2/3 cm Kunyit Hidup / serbuk kunyit
- 3 Batang Serai
- 1 Sudu Kecil Jintan Putih
- 1 Sudu Besar Jintan Manis
- 1 Sudu Besar Ketumbar / serbuk ketumbar
- 2 Sudu Besar Gula Melaka / Perang

(B)
- 3 Sudu Besar Sos BBQ
- 3 Sudu Besar Gula
- Sedikit Garam dan Perasa
- 2 Sudu Besar Serbuk LadaHitam
- 3 Sudu Besar Rosemary
- 2 Sudu Besar Oregano
- 3 Sudu Besar Minyak Zaitun / Minyak sayuran
- 2 Sudu Besar Serbuk Cili

Cara-cara memerap :-

- Blender semua bahan A . In case takda bahan mcm kunyit hidup, ketumbar dan gula melaka , anda boleh gantikan ia dengan serbuk kunyit ,serbuk ketumbar dan gula perang .Kalau guna serbuk ni tak payahla blender sekali .

- Dah siap semua bahan A di blender . Perapkan daging/ayam dengan bahan A . Gaulkan sekata dan masukkan pula bahan B , dan gaul lagi .

- Masa perapan bergatung pada pukul berapa nak masak daging/ayam tadi. As we know , lagi lama kita perap , lagi la sedap kan bau and rasa dia ?


Ok , its really up to you , kalau suka pedas , letak lebih sikit serbuk cili . Kalau suka manis , letak lagi gula , kalau tak suka kurangkan . So lepas dah gaul semua bahan tadi , rasalah sikit bahan tu , dah memenuhi citarasa korang belum . Kalau nak gantikan serbuk cili dengan cili giling pun boleh .


"Tak ada apa-apa rahsia untuk sesuatu masakan yang sedap,
Melainkan masak dengan kasih sayang , penuh minat dan ikhlas .
Tu sebab masakan ibu kita sedap ! "

Havva great day people :)
Tschusss !

4 comments: