Sunday, March 3, 2013

Tutorial : Online Shopping at Zalora


Heyaww ! Assalamualaikumm :)
Seperti yang dijanjikan , inilah dia tutorial how to online shopping at Zalora.


PERTAMA 

Mula-mula sign up dulu . After dah sign up bukak email untuk proses yang selanjutnya . Nampak tak perkataan Account ? Ok kat situ . isilah segala maklumat alamat, nama dan nombor telefon . Setiap pendaftaran , akan dapat percuma voucher RM 20 untuk pembelian barang RM 80 keatas . Voucher ni untuk sekali guna je . Kod Voucher boleh dapat dekat Emel .

TIPS : * Kalau nak banyak voucher lagi ,daftar jelah account banyak -banyak . * Tak semua barang boleh guna voucher . Kalau nampak perkataan 'This item is excluded from vouchers and discounts' dekat bahagian product details . Itu bermakna barang tu tak boleh guna voucher . 

KEDUA

Ok now korang dah boleh start berbelanja , survey lah barang apa yang korang nak beli . Aku nak fokuskan pada bahagian baju . Kadang-kadang baju dia, dia tak de bagi details saiz . Kadang-kadang pulak dia just letak saiz model tu je . Selalunya baju-baju kat Zalora mcm Tops dan Dress dalam saiz S . So kena lah berhati-hati .  Jenama yang ada pada baju-baju tu tak sama dengan yang korang dapat nanti .  I mean , korang akan dapat baju yang korang order but jenama dia je yang lain dripada jenama yg dia display kat web . Tapi tak semua .

KETIGA


Ok after korang dah tahu apa nak beli and dah survey betul-betul . Mula-mula tekan saiz apa yang korang nak . N then tekan Buy It Now.

KEEMPAT


Kalau korang rasa nak belanja lagi . Boleh tekan continue shopping kat atas tu . Kalau tidak, terus pada next step .Nampak tak barang ni lebih dari RM 80 ? so boleh guna coupon . Masukkan nombor coupon kat kotak tu . Then tekan kat Proceed to Checkout .

KELIMA
Sampailah kita kepada step yang terakhir . Ok , dekat step ni yang paling penting adalah Payment Method. Selalunya aku guna Cash On Delivery . Bermakna kita bayar duit waktu barang dah sampai kat tangan kita . Ok lepas dah tekan payment method . Boleh lah terus tekan checkout . Tunggulah barang kita sampai . Satu-satu barang tu sampai mungkin dalam masas 2-3 hari tengoklah macamana kan . Sebelum dorang nak hantar tu, dorang akan call kita .

Ok. Thats all about my Zalora tutorial. Kalau x fham . Drop ur comment . Have a nice shopping people :)

No comments:

Post a Comment