Monday, October 21, 2013

Pengalaman dan Tips Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Awam , Latihan Separa Perubatan / Bertaraf Diploma Jururawat Gred U29


"Salam mula cara kita sejahtera semua " ( Adrenalin , FT )

Assalamualaikum and heyyaw !
Panjang tak title post aku kalini ? Rasanya inilah post yang ada tajuk paling panjang dalam blog aku .
Go on with the story .


Jadi pada hari ini 21/10/2013 . Aku menghadiri sesi temuduga Latihan Separa Perubatan di Putrajaya . Actualy lama dah mohon benda ni , dari bulan April . Tunggu punya tunggu , barulah surat temuduga sampai ke rumah . Excited juga waktu tu . Dalam banyak-banyak jawatan yang aku pohon . Yang sangkut , jawatan Jururawat Gred 29 . So , sambil tunggu tawaran ni , aku belajar kat UiTM . and jangan tanya aku lagi , sama ada aku akan tinggalkn UiTM kalau temuduga aku berjaya nanti . Itu masih dalam proses 'fikir masak-masak lagi '

Selepas menempuh Hujan , lecak , jalan under construction .. Sampailah jugak aku kebangunan SPA tu .
Temuduga ni ada 2 bahagian . Bahagian pertama , Ujian Minat . 271 soalan kalau tak silap dan jawab dalam masa 40 minit . Soalan tu , just jawab Ya atau Tidak , dan soalan yang hujung2 dia tanya tahap kemahiran kita , sangat tinggi , tinggi , sederhana , lemah atau sangat lemah . Actualy jawab 15 minit pun dah boleh siap . Eventhough , ujian minat je . Markah ujian ni amat penting sebab melalui markah tu lah dia tengok betul ke kita ni minat bidang atau jawatan yang kita pohon tu . And soalan dia , adalah sama macam soalan Uji Minat Kerjaya Anda yg disediakan oleh UiTM .

Bahagian Kedua . Berjumpa dengan panel temuduga . Part ni lah yang paling ditunggu-tunggu . Kalau nak dapat giliran awal . Just jawab Ujian Minat tu laju-laju , hantar kat pegawai SPA and terus pergi daftar nama untuk temuduga . Alhamdulillah . Turn aku nombor 6 . Tu pun lama jugak tunggu . Bagi aku . Kalau pergi temuduga , aku tak suka dapat number yang terlalu awal atau terlalu lambat , dapat jadi 3 terawal pun ok . Sebab lagi lama tunggu , lagi tak senang duduk dibuatnya . Lepastu mengantuk pulak tu tunggu turn . hehe





Tiba je giliran aku , ketuk pintu and bagi salam . Yang paling penting senyum . Jangan buat muka seposen ke , muka annoying ke , muka duckface lagi jangan cakap lah kan . Dalam tu ada 2 orang . Satu Pegawai SPA , satu lagi wakil dari KKM . Alhamdulillah , dapat panel perempuan . So antara soalan yang ditanya kepada aku ..

-So, please introduce yourself (yg part ni jawab dalam bahasa inggeris )
-Memang minat ke jawatan ni . Kenapa minat ?
- Apa peringkat-peringkat jururawat ?
- Apa yang dimaksudkan dengan pemakanan yang baik .
-Ada tak diantara ahli keluarga kamu yang terlibat dalam bidang perubatan 
-Menjadi jururawat ni , kadang-kadang kita akan hantar ke pendalaman , naik sampan semua , bolehkah anda menghadapi situasi berikut.
-Apa beza jururawat kerajaan dengan jururawat swasta
-Ada apa-apa soalan nak tanya . 

Ok. Itu antara soalan yang aku ingat . Dia langsung tak tanya aku pasal menteri keseihatan ke , tugas jururawat . Penat gaklah hafal sejarah ,tugas jururawat semua tu . Tapi tak tanya . But its okay . Alhamdulillah , soalan tak mencabar sangat . 

Tips ringkas yang aku boleh bagi kepada mereka yang bakal pergi temuduga , maybe pada tahun-tahun akan datang adalah :-

1- Buat persediaan rapi , dokumen , sijil , pensel , knowledge about jawatan yang dipohon
2- Amalkan 2S sebelum dan sepanjang temuduga . Iaitu sebelum masuk pintu bilik temuduga tu , bagi salam dan sepanjang temuduga tu , senyum . 
3- Jangan gugup , suara mesti jelas dan berkeyakinan
4- Jangan jawab sepatah je
5- Bila dia tanya , ada soalan tak ? Bagi je soalan apa-apa . Contoh soalan yg boleh ditanya , "jadi sekiranya temuduga saya ini berjaya ,pihak SPA akan menghubungi saya melalui apa " . Pastikan soalan kita , menampakkan kita betul2 berminat dengan jawatan tu . Takpe,kalau soalan yang kita nak tanya tu kita dah tahu jawapan dia. Tanya je . Sebab ada point dekat situ.
6- Jangan sesekali cakap , nak masuk Kolej Kesihatan under KKM ni pasal nak dapat elaun semua . Nanti nampak sangat minat dekat elaun , bukan dekat jawatan yang dipohon tu .

*mcm wanita umno jek -.-' . 

So result 2/12/2013 . Waktu tu , barulah aku decide . Di mana halatuju aku selepas ni .
Samaada stay atau move on .
But anyway , I'm hoping for the best . Aminnn .

58 comments:

  1. Alah kak fiera ni .. Sri pun x sangka dpt tawaran ni . Thanks kak :)

    ReplyDelete
  2. sye pon interview SPA di putrajaya jugak :) latihan jururawat :))

    ReplyDelete
  3. Terima kasih atas perkongsian, pengalaman anda adalah pendidikan bagi orang lain.
    -->http://bit.ly/jururawat2014

    ReplyDelete
  4. dalam resume tu bagtau tak time tu tgh belajar?

    ReplyDelete
  5. Tiba tiba neves. Sebab iv hari isnin ni. Yang dokumen semua kite nak bagi time bila eh?

    ReplyDelete
  6. nnti dia akan minx waktu nk jumpa interviewer :)

    ReplyDelete
  7. kak berjaya tak interview nie?

    ReplyDelete
  8. tak berjaya . result akk calon simpanan .

    ReplyDelete
  9. Kte xdpt surat tawaran..dy sent by email jew..cner erk??intrview selasa dpn at putrajaya jgk.mohon penjelasanmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. kalau still x dpt surat juga , just print email yg awk dpt tu :)

      Delete
  10. akak, kalau cakap baru habis belajar, dpt tk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm.. x sure . Tapi yg dipilih berjaya selalulanya sbb dia mmg minat jawatan yg ditawarkan n ujian kerjaya dia mmg tunjukkan dia minat jawatan tu .

      Delete
  11. salam, boleh email contoh resume yg awk tunjuk masa interview x? huhu. sy nk buat reference sikit. esok nak interview. takot ! >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. ladyjenn26@gmail.com - emailkan kat sini please. thanks sooo much!

      Delete
  12. kalau menurut ak kan, pelajar yg tgah smbung study ambik degree memang dorang tak akan ambik.. pasal dorang nak bagi keutamaan kpd calon yg tgah mggangur dan calon2 lama yang da berjangut tunggu panggilan nak keja.. ak tu ari ada juga interview jawatan pembantu peagawai kesihatan(MA) awal bulan 9 2013 dkt tawau sabah, sekali 2 panel tu tengok ak still study kat ums terus lain mereka pnyer soalan.. contoh soaln
    -sila pknalkn diri
    - minat jawatan ini?
    -kenapa nak ambik jwtn ne sdgkan klau smbung study boleh dapat degree?
    -2 batu bersamaan berapa kilometer?
    -siapa menteri kesihatan
    -ada apa2x soalan?
    ini confirm gagal dah... semasa t.duga tu mcm sesi kaunseling pun ada.. mereka lebih meggalakkan sya smbung study.. tp yg heran tyme kat ums tu ada member sy sma2x dpt tp dia x menyatakan dia pelajar ums.. dlam resume tu dia tulis sdg menggangur dan akhirnya dia dapat la pngilan tu.. skrg di sarawak dah klau x silap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. But apepun . semua bergantung pada rezeki , :)

      Delete
    2. sy ada degree tp nakkkk sgt join latihan ni. korg rasa peluang utk dpt tu tipis ke? ada ke pernah yg ada degree dpt join?

      Delete
    3. kes marhaen pn mcm sy jgk la..sy pn dh ada degree tp dh setahun grad still xdpt kerja tetap ikot kelulusa..sy apply jgk tp baru dpt utk ujian online separa perubatan sabtu ni

      Delete
    4. sama la. sy ada deg n dpt duduki ujian sabtu ni.
      girlnextdoor: awak amek kos apa utk deg dulu? n awk apply jawatan apa utk latihan ni?

      Delete
    5. girlnextdoor and mahirah : sma la saya pun ada ada degree actually baru hbs praktikal .. bln 11 ni konvo .. dpt exm online sbtu nie .. saya mmg nak sgt jwtn nie .. nie pun kali ke 3 dah dorang panggil .. i think kes saiful nie sma dgn saya sbb sya pun hritruu temudga spa time sya stdy degree d unimas ... smala dgn saiful dorg lbh galakkan saya smbung study

      Delete
    6. ooo, wow. dh 3 kali dorg pnggil? sy dh hbis tgah menganggur lg. harap sgt dpt join. dulu awk exam xde kan seksyen utk pengetahuan am? ni first time online exam ada seksyen pengetahuan am kn. huhu

      Delete
    7. Alhmdullillah. Sy lulus ujian online sbtu lepas. Skrng tgh tggu tarikh utk temuduga. Risau juga sbb sy degree holdern akan konvo bln 11 akn dtg. Risaunyee. Perlu ke x ek rasanya letak dlm resume tu yg kita ni ada degree?

      Delete
    8. kalau sy, sy letak je. nnt dia tanya lepas spm awk watpe. nnt msalah pulak nk jawap. huhu

      Delete
    9. sy cme spm holder taun 2010, n apply Separa prbtan nih dr bln 8, 2010..13/4/15 nihh sy interview utk 7jawatan buat kali yg ke4..hope sngt2 dpt..4taun dh tggu..kwn sy intrview kli yg ke7 bru dpt utk jwatan Pnolong Peg.Prubatan..

      Delete
  13. salam. nk tnye. klau sy dpt mcg twaran mduduki exam online tp dia tak sent pon kat email. cmane eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik jgak mcm 2.yg sy dpt emel dlu bru smpai mesej dr spa.

      Delete
    2. kena call spa la tny,sbb dkt email tu ade berikan link sever ujian soalan ujian kita,kalo silap msuk server org lain,kita xleh jwb soalan

      Delete
    3. sy pum msg tu slm...dy pun x hntr kt email..tp sy bkk web spa tulis ic je ..

      Delete
    4. salam... cuba adik2 semak di alamat ni : http://e-semakan.spa.gov.my/

      Delete
  14. Apa exm scra online tu? Penting ker? Untk apa gk tu? Blh bgtw tk. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. pentingn sbb kalau awak lulus exm on9 ni bru awk akn dipanggil utk ditemuduga.

      Delete
  15. Hai kak bleh tolg x?? Bleh x minta resume kakak masa tmuduga tu? Sy pun dpt ujian on9 sabtu ne..tolglah ya sepa ada info..ne emel sy epio93@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. *assalamualaikum....korang yang nak ambil exam online sbtu ni...buat persedian apa ye...kongsila..

    ReplyDelete
  18. cmna exam online 2?sesiapa yg tau blh tlg xplain x..sy krg jelas la..n kt mna nk dduki exam 2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. duduk je kt mne2 asal ade conection ngan intenet...die ade bg detail kt email..link semua la..

      Delete
  19. Alhmdullillah. Sy lulus ujian online sbtu lepas. Skrng tgh tggu tarikh utk temuduga. Risau juga sbb sy degree holdern akan konvo bln 11 akn dtg. Risaunyee. Perlu ke x ek rasanya letak dlm resume tu yg kita ni ada degree?

    ReplyDelete
  20. Alhamdullilah, sy lulus exam online tu. skrg tgh tgu tarikh n tmpt utk iv tu..sis blh x minta contoh resume utk iv nt.. fieza_1137@yahoo.com ... plsss sis..

    ReplyDelete
  21. kak nak tgok jugak contoh resume akak heee shifa96_sifa@yahoo.com terima kasih bnyk2 !

    ReplyDelete
  22. saya nk jugak cnth resume tuk iv..
    zahariahmdali@gmail.com..tq sis..

    ReplyDelete
  23. Saya mahu minta contoh resume untuk temuduga.. boleh ye..haratnyachenta@gmail.com..tq.. :-)

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum . perkongsian yg sangat baik kak . haa saya pon nak mintak contoh resume . hehehe
    amzarsani2108@gmail.com

    ReplyDelete
  25. salam....
    tq.....perkongsian yg baik....
    sy nk contoh or draf resume akak ntk iv 2 bleh?
    orgkejam@gmail.com

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum semua . Berkenaan temuduga online . Saya tak tahu apa2 psl tu , sbb dulu saya terus IV kat Putrajaya , jwb ujian kerjaya n IV . Maybe sistem baru kot yg ni . N then psl resume . waktu IV hritu , saya just bwk dokumen yg mcm dlm surat suruh dtg temuduga tu . dokumen mcm sijil spm , behenti sekolah etc. . Takde pulak dia minta resume saya . Sorry sangat tk dpt tolong korang psl bab ni :/

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum..alhmdulillah..saya lulus exam online..esok 3hb IV di ptrajaya..gemuruhnye...wish me luck..saya nk tnye saya dapat 5 panggilan sekali gus..soalan yg dia tnya depent on pilihan pertama atau semua ?

    ReplyDelete
  28. Hari ini dah start temuduga latihan separa perubatan bagi tahun 2015. Saya ucapkan good luck buat semua calon tahun ini. Nervous...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy intrview 13/4/15 nnti utk kli ke4..gudluck utk awk jugakk..:)

      Delete
  29. nk tau hint sma ade kite akn llus or x iv tu tgk dr soalan yg ditnye oleh pnmdga .klo soklan yg ditnya x logik dek akal , cth awk dh mkn ? dtg iv ni ngn spe , naik ape ? n mcm2 lg r soklan yg x munasabah ..klo mcm ni , sorry to say , hrpn nk llus tu sgt tipis sbb pnmdga dh tgk first imperession awk msa mula2 msuk dr bilik tmdga lg ..ingt , kite nk kje dlm bdg kshtn yg mmerlukn platih yg seimbang dr sgala aspek , cth berkeyakinan , berketrampilan , penyanyang , pnybr n lain2 lg ..panel lbh arif dlm mnilai clon .jd jgn sesekali mempertikaikan jika belum rzeki utk mngikuti Latihan Separa Perubatan TAJAAN SEPENUHNYA kementerian ksihtn malaysia ini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu iv panel ada bg apa2 harapan x? mcm dia ada ckp x nk pilih awk utk jawatan mana latihan tu..

      Delete
  30. nk tau hint sma ade kite akn llus or x iv tu tgk dr soalan yg ditnye oleh pnmdga .klo soklan yg ditnya x logik dek akal , cth awk dh mkn ? dtg iv ni ngn spe , naik ape ? n mcm2 lg r soklan yg x munasabah ..klo mcm ni , sorry to say , hrpn nk llus tu sgt tipis sbb pnmdga dh tgk first imperession awk msa mula2 msuk dr bilik tmdga lg ..ingt , kite nk kje dlm bdg kshtn yg mmerlukn platih yg seimbang dr sgala aspek , cth berkeyakinan , berketrampilan , penyanyang , pnybr n lain2 lg ..panel lbh arif dlm mnilai clon .jd jgn sesekali mempertikaikan jika belum rzeki utk mngikuti Latihan Separa Perubatan TAJAAN SEPENUHNYA kementerian ksihtn malaysia ini :)

    ReplyDelete
  31. Betul ke kalau yg dah sambung belajar mana2 cth di peringkat diploma, nak berjaya temuduga tu tipis? Sebab dia utamakan yg tak sambung belajar mana2 lagi.im in diploma. sedih sebab dah dua kali pergi but still fail in the interview.rasa macam dah perform time interview sebab dah kali kedua so i have experience. Pakaian and attitude semua dah okay.😔

    ReplyDelete